Websitebezoekers verwachten een duidelijke, snelle website die op elk apparaat goed te bedienen is. Hiervoor is responsive webdesign nodig: de layout past zich aan voor smartphone, tablet en desktop weergave.

Een goede (mobiele) website draagt bij aan de missie van je organisatie. Het begint met een heldere strategie waarin we uitgangspunten, doelstellingen en beoogd resultaat vastleggen. Bij responsive webdesign is het belangrijk goede keuzes te maken in de volgorde waarop alle informatie wordt gepresenteerd; welke informatie krijgt het meeste aandacht, wat staat er bovenaan als de bezoeker de website opent op een smartphone?

Op elk scherm de juiste weergave

Op een groot scherm (desktop, laptop) kunnen afbeeldingen lekker groot weergegeven worden en is er veel ruimte voor inhoud. Vaak kunnen we met een extra kolom de contactgegevens, formulieren en aandachtspunten tonen.

Tablet

Op een tablet is deze ruimte er vaak niet, het scherm is minder breed. We kunnen er dan voor kiezen om deze informatie onder de primaire inhoud te plaatsen.

Smartphone/mobiel

Op een smartphone is de uitdaging het grootst … er is beperkte ruimte om informatie te tonen; het moet compact en actiegericht zijn om een ‘mobiele’ bezoeker snel te helpen zijn doel te bereiken. Vanuit het perspectief van zoekmachinemarketing (SEO) is het belangrijk websites te optimaliseren voor mobiel; ze geven een hoger resultaat in de zoekmachines.

Mobile-friendly voor klant en Google

Google waardeert mobiel vriendelijke websites hoger in mobiele zoekopdrachten. Deze mobiel geoptimaliseerde sites krijgen en speciaal labeltje: mobile-friendly. Een pagina krijgt het label wanneer het aan de volgende criteria voldoet:

  • Software die niet gebruikelijk is op mobiele apparaten, zoals Flash, wordt vermeden.
  • De tekst is leesbaar zonder in te zoomen.
  • De inhoud wordt automatisch geschaald naar het formaat van het scherm, zodat gebruikers niet meer horizontaal hoeven te scrollen of te zoomen (responsive).
  • Links zijn ver genoeg uit elkaar geplaatst, zodat de juiste link eenvoudig aangeklikt kan worden.

Het is ook logisch dat klanten die zoeken op hun smartphone het beste geholpen zijn met een site die ze goed kunnen bekijken.

Tijd voor een nieuwe mobiele website?

Heb je nog geen responsive website? Dan kunnen wij ons voorstellen dat bovenstaande je ongerust maakt. Laat ons je helpen om te beoordelen of je huidige site responsive gemaakt kan worden. Mocht dat niet eenvoudig kunnen dan gaan we graag aan de slag met een nieuwe mobiele website. We kiezen samen een geschikt CMS systeem (WordPress of maatwerk CMS) en maken een strijdplan.

In goede onderlinge samenwerking én met een solide werkproces wordt je site geheid een succes en vullen we je online ambities in. Probeer ons maar uit!